Zomereczeem bij Paarden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Zomereczeem bij Paarden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd, is een veelvoorkomende aandoening bij paarden. Het kan niet alleen je paard maar ook jou als eigenaar tot waanhoop drijven. Het eeuwige geschuur en uhg! Die jeuk!! Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de beten van culicoïde mugjes, ook wel knutten genoemd. Deze kleine, bijtende insecten gedijen met name in warme, vochtige omgevingen en zijn vooral actief gedurende de zomermaanden, wat verklaart waarom deze aandoening vaak in deze tijd van het jaar optreedt.

Oorzaken van Zomereczeem

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van culicoïde mugjes. Wanneer een paard gebeten wordt door deze mugjes, reageert het immuunsysteem overdreven op het speeksel, wat leidt tot ontsteking, jeuk en irritatie van de huid. Paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem kunnen ernstige symptomen ontwikkelen, waaronder haarverlies, korstvorming, en zelfs open wonden als gevolg van overmatig krabben en schuren.

Symptomen van Zomereczeem

De symptomen van zomereczeem zijn meestal het meest zichtbaar rond de manen, staartbasis en buik van het paard, omdat deze gebieden het vaakst worden blootgesteld aan mugjesbeten. Typische tekenen van zomereczeem zijn:

  1. Ernstige jeuk, vooral rond de manen en staart.
  2. Haarverlies en dunner wordende manen.
  3. Rode, geïrriteerde huid met korstvorming.
  4. Verdikking en verdonkering van de aangetaste huid bij langdurige blootstelling.

Behandeling van Zomereczeem

Hoewel zomereczeem niet volledig genezen kan worden, zijn er verschillende maatregelen die eigenaren kunnen nemen om het ongemak voor hun paarden te verminderen:

  1. Bescherming tegen muggenbeten: Gebruik vliegendekens die het hele lichaam bedekken om te voorkomen dat mugjes bijten. Ook het gebruik van insectenwerende sprays kan nuttig zijn.

  2. Stalmanagement: Houd stallen schoon en vrij van vocht om mugjes weg te houden. Ventilatie en regelmatig schoonmaken van de omgeving zijn belangrijk.

  3. Dieet en supplementen: Sommige eigenaren hebben baat bij het toevoegen van omega-3 vetzuren aan het dieet van het paard, zoals lijnzaadolie, om de huidgezondheid te ondersteunen.

  4. Medische behandeling: Raadpleeg een dierenarts voor advies over medicinale crèmes of shampoos die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk.

  5. Beheer van krabgedrag: Voorkom overmatig schuren door regelmatig te controleren op tekenen van irritatie en jeuk te verminderen met zachte verzorgingsproducten.

Het is belangrijk op te merken dat elke behandeling afhangt van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van het paard. Regelmatig overleg met een dierenarts is essentieel om de juiste aanpak te bepalen.

Conclusie

Zomereczeem kan een uitdagende aandoening zijn voor paardeneigenaren, maar met de juiste preventieve maatregelen en behandelingen kan het ongemak voor het paard aanzienlijk worden verminderd. Door het minimaliseren van blootstelling aan mugjes, het handhaven van een gezonde huid en het gebruik van geschikte verzorgingsproducten kunnen paarden een comfortabeler zomerseizoen ervaren.

Wil je hulp in hoe je zomereczeem het beste kan behandelen? We denken graag met je mee. Neem dus gerust contact met ons op. 

Terug naar blog