Het scheren van je paard, waarom en waar let je op?

Het scheren van je paard, waarom en waar let je op?

Het scheren van paarden is een veelvoorkomende praktijk in de paardenwereld, en het roept vaak vragen op over wanneer, waarom en hoe het moet gebeuren. Scheren kan verschillende voordelen hebben voor zowel paard als ruiter, maar het vereist zorgvuldige overweging en uitvoering. In dit blogartikel bespreken we waarom je een paard zou scheren en waar je op moet letten bij het scheren.

Waarom Scheren?

 1. Temperatuurregeling: Een van de belangrijkste redenen om een paard te scheren is het reguleren van zijn lichaamstemperatuur. In de winter kan een dikke wintervacht ervoor zorgen dat het paard snel oververhit raakt tijdens inspannende activiteiten, zoals rijden of werken. Door het verwijderen van overtollige vacht, kan het paard efficiënter zweten en afkoelen.

 2. Snellere Droogtijd: Een geschoren paard droogt sneller na inspanning of een bad. Dit is vooral handig in koudere maanden om te voorkomen dat het paard te lang nat blijft en onderkoeling riskeert.

 3. Verbeterde Trainingsresultaten: Het scheren van een paard kan ook het werk en de training efficiënter maken. Het verwijderen van een dikke vacht kan voorkomen dat het paard te veel zweet en daardoor minder snel moe wordt.

 4. Hygiëne: Een geschoren paard is vaak gemakkelijker schoon te houden. Minder vacht betekent minder plekken waar vuil en zweet zich kunnen ophopen, wat kan helpen om huidaandoeningen te voorkomen.

 5. Medische Redenen: Soms kan het scheren van een paard nodig zijn om medische redenen, zoals bij de behandeling van huidaandoeningen of om wonden en chirurgische ingrepen te verzorgen.

Waar moet je op letten bij het scheren?

 1. Timing: Het juiste moment om een paard te scheren is cruciaal. Over het algemeen wordt het scheren gedaan in de herfst, voordat de koude wintermaanden aanbreken. Dit geeft de vacht de kans om deels terug te groeien en het paard te beschermen tegen de winterse weersomstandigheden.

 2. Voorbereiding: Voor het scheren moet je ervoor zorgen dat het paard schoon en droog is. Een vuile vacht kan de scheermessen bot maken en daardoor krijg je een minder goed scheerresultaat.

 3. Juiste Apparatuur: Zorg voor goed onderhouden scheerapparatuur. Botte messen kunnen ongemak en huidirritatie veroorzaken.

 4. Patroon: Bedenk welk scheerpatroon het beste bij je paard past. Populaire opties zijn het volledig scheren van het paard, het creëren van dekens of het scheren van bepaalde delen van het lichaam. Het gekozen patroon moet passen bij de behoeften van het paard en de verwachte activiteiten.

 5. Bescherming: Zorg ervoor dat het geschoren paard voldoende bescherming heeft tegen koude weersomstandigheden. Dit kan onder andere betekenen dat je het paard voorziet van dekens, stallen met voldoende isolatie en beschutting in de paddock.

 6. Nazorg: Na het scheren moet je extra aandacht besteden aan de verzorging van het paard. Dit kan onder meer het gebruik van speciale paardenshampoo en conditioner omvatten, evenals het beschermen van de huid tegen zonlicht om zonnebrand te voorkomen.

 7. Voeding en Water: Zorg ervoor dat je paard voldoende voeding en vers water krijgt, vooral in koude omstandigheden waarin energie nodig is om warm te blijven.

 8. Monitoring: Houd het paard goed in de gaten na het scheren. Let op tekenen van kou, stress of huidirritatie.

 9. Professionele Hulp: Als je twijfelt over het scheren van je paard, raadpleeg dan een professionele paardentrimmer of dierenarts voor advies en hulp bij het proces.

Het scheren van een paard kan aanzienlijke voordelen bieden voor zowel het paard als de ruiter, maar het moet met zorg en aandacht worden uitgevoerd. Door de juiste timing, voorbereiding en nazorg in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat het scheren een positieve impact heeft op de gezondheid en prestaties van je paard. Het is belangrijk om te onthouden dat elke paard uniek is, en wat voor het ene paard werkt, kan niet geschikt zijn voor een ander. Neem de tijd om de behoeften van je paard te begrijpen en pas je scheerbeslissingen daarop aan voor het beste resultaat.

Terug naar blog